Wednesday 31 October 2012

Аll Hallows' Read


Чудно нещо са традициите ехо от миналото, което съдържа твърде интересна информация, стига да можеш да „четеш между редовете“.
Така или иначе всеки етнос има „нарочен“ ден, в който границите между зримо и незримо, реално и въображаемо изтъняват. Ден за гонене на злото отвън и отвътре, ден за прошка и за споменаване на мъртвите (в Латинска Америка и Испания, например, е  Día de los Muertos).



Днес е ред на келтския езически празник Samhain, който съвсем очаквано съвпада с  католическия Вси светии (All Sаints' Day). Както знаете (надявам се) „отците“ на печелещата позиции нова религиозна доктрина са се постарали да сложат своите  празници на същите дати (или близо) до тези на „старата вяра“, за да бъде асимилацията по-безболезнена.

Маски, бонбони, сладкиши и всичко по реда си, почти същото както  на Заговезни, но и не съвсем... Хубавото на всички тези празници е, че събуждат детето във вас и поне за ден отново сте в света на приказното и необяснимото.
И така... All Hallows’ Eve се превръща в All Sаints' Day, а сега е на път да стане All Hallow's Read.

Идеята е на Нийл Геймън, един от съвременните майстори на фентъзи, който участва активно в различни кампании за поощрване на четенето.
„Подари страшна книга за Halloween“ – подари я на тези, които обичаш, на тези, които харесват страшни книги, на тези, които никак не четат, на тези, които не харесваш, ама никак, на тези, които искаш да зарадваш, да уплашиш, да очароваш, на всички, на които искаш да подариш любов към книгата.

В специално създадения сайт на инициативата ( http://www.allhallowsread.com) Геймън лично приканва всички да се включат и да превърнат подаряването на страшни книги в част от духа на Halloween. На сайта могат да се намерят интересни предложения, които улесняват избора ви. Има и плакати, разделители за книги и картички – очарователни допълнения към страшната книга, която ще подарите.

Кампанията се развива усилено и в twitter, където всеки може да сподели мнението си за нея, каква книга ще подари и какво още му е хрумнало за своеобразното трансформиране на лакомство срещу трик в книга срещу трик с хаштаг #allhallowsread.
Моите предложения са:

"Добри поличби" - Тери Пратчет и Нийл Геймън;

Нийл Геймън “Книга за гробището“ и „Коралайн“, защото “Тази книга ще ви накара да изтръпнете от главата до петите. Тя притежава деликатния ужас на най-хубавите вълшебни приказки и е истински шедьовър!“ според мнението на Тери Пратчет.

За тийнейджърите е добър изборът на „Аз чета“ –  „Подмененият”от Брена Йованоф, който тръгва по книжарниците на 31-и октомври.

Всички, които освен за традициите мислят и за бъдещето на децата, могат да направят своя избор в е –книжарниците и новите „Четци“.

И така : Какво избирате – Книга или Беля?

5 comments:

  1. Аааа, преди няколко седмици приключих Добрите поличби и още съм на вълна "търсене на онова малко селце, в което времето винаги е перфектно" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. За да се придържам в тона на празника, ще цитирам песента "Zombie" - "In your head, it's in your head..." :)

      Delete
  2. Хм. Нийл Геймън се очертава като един от авторите на книги, които прочиташ веднъж и повече не пипваш. Въпреки че е мн усърден в работата си...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. "Добри поличби" е едно много добро предложение. Бях забравил за съществуването на книгата. МИсля, че сега е изключително добър момент за препрочитането ѝ!
    Благодаря

    ReplyDelete