Monday 17 September 2012

За родителите и децата



По случай днешния ден – от една страна първи учебен, а от друга – светлия празник на сестрите Вяра, Надежда, Любов и майка им София, се размислих по темата за родителите и децата… 


Трудно е за една книга да проумее какво означава да си родител. Очевидно, на пръв поглед, това е вид избор, относим към свободната воля. Но от друга страна, това е изключително сложна комбинация от морални, етични, естетични и емоционални дадености, които налагат необходимостта от бързи решения, които от своя страна изискват дълбоко осмисляне...
Нямам представа как понасяте тази невъобразимо тежка отговорност – да създадете и моделирате друго човешко същество.

Тук намирам още една здрава връзка с нас – книгите – защото познавам събратя, чиято цел е да облекчат тази трудна задача със съвети и примери как да постигнете своите родителски цели. А те не са малко, макар че най-важните, несъмнено са възпитание и образование.

Мрежата е пълна с интересни предложения на книжарници и издателства, но във вашето „препускащо“ ежедневие (особено след лятното „разпускане“) си е истинско облекчение да намериш всичко на едно място. В този смисъл е-book книжарницата на М-тел е като кошница с лакомства. Скоро „минах“ от там и поразгледах... Има помагала, учебници и творби на изучаваните автори – за всяка възраст и почти за всяка наука.

Дори за най-малките, които правят своя „прощъпулник“ в образованието и за които първият учебен ден е в бъдещето, има прекрасни двуезични приказки, които им дават възможност да се забавлявате учейки.

Хубаво е, че повечето могат да бъдат изтеглени напълно безплатно, което е значително облекчение за един родител, особено в условията на икономическа криза.
Това ме кара да мисля, че все още има хора, които действително са загрижени за образованието и бъдещето на младите и ме изпълва с надеждата, че битката с неграмотността продължава.

3 comments:

  1. Като изключим, че въобще не става въпрос за алтруистични подбуди във въпросната (а и не само в нея) книжарница - много приятно написана реклама ;) :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peshi, понякога, макар и подбудите да не са алтруистични, резултатът е по-важен. Хубаво е да има места, от където децата (а и родителите) да могат безплатно да изтеглят част от задължителните за всеки българин четива... особено в наши дни, когато притежаването на всички тези книги в едно домакинство е все по-голяма рядкост. Аз, вероятно наивно, като една Романтична Книга, вярвам, че това е една добра функционалност на електронните книжарници.

      Delete
  2. If you're trying hard to burn fat then you absolutely have to try this brand new custom keto diet.

    To create this keto diet, licenced nutritionists, personal trainers, and professional cooks have joined together to develop keto meal plans that are useful, painless, price-efficient, and delightful.

    From their grand opening in January 2019, thousands of people have already transformed their figure and health with the benefits a great keto diet can give.

    Speaking of benefits; clicking this link, you'll discover 8 scientifically-certified ones offered by the keto diet.

    ReplyDelete