Tuesday 14 February 2012

Любов, комерсиализъм и малко хубави книги

"любовта е място &
oт мястото на
любовта се движат
/с мирен трясък/
всичките места."
              e.e.къмингс


Едва ли има нещо така преекспонирано и „експлоатирано” като любовта на тази дата. Любовта е Кралицата на емоциите и е естествено да има свой ден и празник. Но още по естествено е Тя да присъства във всеки миг от живота ви и да е „видима” – в малките жестове, в необходимата доза компромис, в уюта на взаимността... И ако през останалото време я чувате нежно да нашепва, днес тя направо крещи – от билбордове, медии, магазини – тя е по улиците в цял свят – силно гримирана и много наконтена, доста комерсиална. И все пак на втора позиция след Коледа.

Международната асоциация на поздравителни картички е изчислила, че всяка година се изпращат  милиард "валентинки", които отстъпват по брой  само на коледните картички, като главния дял от продажбите – около 85% от всички валентинки – е благодарение на жените. Очевидно е, че жените наистина са по-емоционалната част от човечеството, а също и по-четящата. В „Аз чета” наскоро бе цитирано проучване на изследователския център Pew, според което 58% жени и 42% мъже притежават електронен четец в САЩ.
И тъй като днес е денят на подаръците, (като жестът задължително се прави от мъжа), традиционните рози, шоколадови чудеса и сърца в най-невероятни версии могат да изчакат. Жартиерите със сърца, тоалетната хартия за влюбени(!?), както и кондомите с диамантчета –също.

Защо не излезете от клишето и не погледнете интелигентно към празника. Ще се изненадате, колко успешен подарък може да е една книга, при това в модерния си, електронен вариант.

Представям ви няколко нови  заглавия, на принципа – „за всекиго по нещо”:
Ако тя/той е фен на грамотността, книгата на Светла Иванова „1001 езикови гафа (или кучетата си лаят, керванът си греши)” със сигурност ще я/го забавлява. Авторката, с донкихотовска страст прави дисекция на медийното пространство с точни дати и заглавия на предавания и статии, като посочва имената на неграмотни журналисти, преводачи и водещи.
Страстта към историята, може да утоли „Медалионът” на Галина Златева. А тъй като приятелството е родствено на любовта, разберете колко странно може да е то от „Графити” на Любомир Николов. Ако ли пък половинката ви е фантастична и харесва фентъзи, подходящо заглавие е „Пробудна любов” на Дж.Уорд. Романтиците могат да получат „Танцьорката” на Даниел Стил, или истината за шанса да бъдат с този, когото обичат в чудесната книга на Башак Саян „Страх от обвързване”.
„Песента на тъмния ангел” от поредицата Средновековни загадки на Пол Дохърти със сигурност ще изгълтате по-бързо и от кутия бонбони – перфектен, интригуващ и загадъчен роман.

Новата книга на Стивън Хокинг и Л.Млодинов е истинско бижу за всеки, който иска да проумее тайните на вселената –провокираща концепция за преосмисляне на статуквото за „причина и следствие” и отговор на въпроса, може ли да съществува „теория за всичко”. Нов поглед върху развитието на света дава и Ст. Димитров с „В началото бе Информацията”, където Бог е сървър, а Дарвин ивсички еволюционни теории гузно се смълчават.

Е , това са напълно достатъчно идеи за нетрадиционен подарък – време е да ви поднеса и моята валентинка, която ми даде е.е. къминг (той предпочита името си изписано точно така. Все пак, това е човекът казал: "Да бъдеш никой друг, освен себе си в свят, който прави всичко възможно ден и нощ, за да те превърне в някой друг... означава да се биеш в най-трудната битка, в която някое човешко същество може да се бие... и да не спира да се бие."):

„най-беглият ти поглед ме разлиства
въпреки, че съм стиснал себе си като юмрук,
ти винаги ме разтваряш листенце по листенце, както пролетта
(докосва умело, загадъчно) първата си роза

(не знам кое в теб затваря
или разлиства; само нещо в мен разбира
че гласът на очите ти е по-дълбок от всички рози)
никой, дори дъждът, няма толкова малки ръце”


No comments:

Post a Comment