Monday 23 April 2012

Международен ден на книгата


Днес ще приемам поздравления, добри пожелания и надявам се много от вашата обич, защото имам ДЕН. Днес е Международният ден на книгата и авторското право, обявявен от ЮНЕСКО още през 1995 г. 

Датата не е случайно избрана, а е в чест на световноизвестните автори Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де лаВега, починали на същия този ден през 1616 г. Тя съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. Според Юлианския календар на 23 април 1564 г. е роден, а 54 години по-късно на същата дата умира Уилям Шекспир.



 

По цялата планета хората отдават почит на Книгите и създателите им с различни инициативи. В Каталуня, на 23 април, (денят на св. Георги Победоносец), традиционно се подарява книга.


В обявеният за "Книжовна столица на света" – Ереван направиха композиция "Буквите на света" – по една от всички азбуки.  Те бяха разположени на булеварда, носещ името на основателя на арменската писменост Свети Месроп Маштоц. Събитието бе украсено от концерт на Андреа Бочели под открито небе – пореден пример за синкретичност на слово и музика.
България също празнува - още повече, че моят празник е месец преди най-светлия ден за българите. Асоциация "Българска книга" ще връчи днес годишните си награди "Рицар на книгата" на журналистите с най-голям принос при отразяването на издателския бизнес в България.


Послания с надежда се отправят към младите хора чрез различни събития - маратони по четене, конференции и викторини. Целта е младите да открият удоволствието от книгите и да вкусят от сладостта на словото. Националният дарителски фонд "XIII века България" организира и осигурява наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ "Рашко Сугарев" за автори до 35-годишна възраст.

Безспорно всеки празник държи в себе си и перлата на равносметката, която, както знаете, е продукт и на болката. Аз взех своето решение да бъда Книга от нова генерация, на ново ниво на комуникация и благодарение на това в е-пространството за мен няма недостъпни места. Та там попаднах на безумното мнение, че „книги четат само старите и само бедните хора - тези,които не могат да си позволят висококачествени технологии.”  Очевидната глупост на подобно твърдение не е причина за абстрахиране.


За кого са книгите, наистина? Само за интелектуалци, филолози, творци? Имат ли книгите роля в живота на всеки? Как се вписват в света на високите технологии?
Марин Бодаков и приятели се оптват да отговорят на тези въпроси в „мрежата”.


Присъединявам се, заедно с моята приятелкаСлед мръкване" на Харуки Мураками. Ние мислим, че книгите са за „хора, които има къде да отидат, и хора, които няма къде да отидат. Хора с цел и хора без цел. Хора, които опитват да задържат времето, и хора, които искат да го тласнат да тече по-бързо "


Предавам ви и отговора на моята приятелка Жюстин Томс, защото той е най-хубавият подарък за една Книга.

„Книгите са за:
  • разнообразието и красотата;
  • за младежите и студентите, за да намерят по-лесно себе си;
  • за зрелите хора, за да се сдобиват с нови и нови доказателства и истини и сили;
  • за възрастните хора, за да пътешестват надалеч, надалеч, без да напускат дома си;
  • книгите са за тези, които искат да постигнат нещо в живота си;
  • за тези, които смятат, че животът е несправедлив към тях;
  • книгите са за хората с динамично ежедневие, за да имат момент, в който да спрат и се вглъбят...
  • ...и за хората с монотонно ежедневие, за да имат приключения и нови приятели;
  • книгите са за хората с по-скромни възможности, защото по-обучените и подготвени имат по-големи шансове в днешния ден… 
  • и за по-заможните, защото знанията са истинското богатство, което не може да се загуби лесно;
  • книгите са за теб и мен, а след като ги прочетем, можем да си поговорим за тях.

Е, какво четеш в момента?”


А според теб, читателю, за кого са книгите? 



Празнувайте с мен четейки, защото четенето е празник!



2 comments:

  1. Мила книжке, държа да отбележа, че цитираните думи на Марин Бодаков от кръглата маса в Столична библиотека по този начин са извадени от контекста и всъщност препредават ширещото се невярно мнение. То, разбира се, бе оборено от Марин на въпросната кръгла маса.

    ReplyDelete
  2. Мили Алекс, абсолютно си прав - пишейки "попаднах", имах предвид, че ги прочетох там - разбира се, че става дума за "ширещо се невярно мнение"... Но самият факт, че такива мнения се "ширят" и им бива позволено да го правят без капка свян и срам, говори, че трябва пък ние от своя страна да ги оборваме с още по-голям хъс и жар ;) За което аз и моите посестрими разчитаме на хора като теб и Марин :)

    ReplyDelete