Monday 2 April 2012

Подарете Празник



„Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен.





Общуването е част от същността на Грамотния човек. А най-вълшебният миг в общуването е когато споделяме любовта си към нещо. Днес е денят, в който деца и възрастни задължително трябва да споделят  удоволствието от четенето на книги, защото, макар че е делник, всъщност е Празник. От тези, редките, които нямат нищо общо със софри и лакомства – днес лакомствата са за душата, защото е 2-ри април и празнува Детската Книга. И тъй като вие мои верни съратници сте мислещи, веднага отговарям на логичния въпрос: „Защо точно днес?”
Днес, за своя огромна радост светът е получил един прекрасен подарък - датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875 г.), създател на един от най-прелестните и вълнуващи приказни светове.


Прекрасен повод да си припомним, че когато четем или подаряваме книга на дете, всъщност подаряваме празник!  Всички помните детските години, в които някой ви е чел приказки, а вие сте слушали в захлас, поемайки семената на бъдещата „любов завинаги”. Не случайно празникът се случва едновременно в цял свят! (Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят. Над 50 години този празник вдъхва у децата любов към четенето и обръща вниманието на обществеността върху важността на детската книга и литературата за деца. Международният ден на детската книгa, 2 април, се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книгa (International Board on Books for Young People, IBBY).

 
Всяка година различна страна е домакин на Празника. Тази година честта е на Мексико, а посланието е „Имало едно време...". Няма как да бъде казано по-истински, отколкото в писмото на  Франсиско Инохоса (Francisco Hinojosa) – писателят, който тази година отправи послание към децата в света на Четящите:

"Детските книги започнали да се разпространяват по света със своите истории за непокорни момичета и привлекателни вълци, за кристални пантофки и влюбени принцове, за изобретателни котки и оловни войници, за добродушни великани и шоколадови фабрики.
Те изпълнили света с думи, интелигентност, образи, с невероятни герои. Позволили на хората да се забавляват, да се чудят и да съпреживяват. Дали смисъл на света. И оттогава тези приказки се увеличават, за да ни кажат хиляда и един пъти: "Имало едно време една приказка, която целият свят разказвал..." Когато четем, разказваме или слушаме приказки повтаряме един древен ритуал, който е имал съществена роля в историята на цивилизацията – създаваме общество. Около тези приказки са се обединявали цели култури, епохи и поколения, за да ни кажат, че сме едно цяло – японците, германците и мексиканците; онези, които са живели през XVII в. и ние, които четем приказки в Интернет; бабите и дядовците, родителите и децата. Приказките изпълват всички хора по един и същи начин, въпреки големите разлики помежду ни, защото в края на краищата всички сме герои в тях.”
Сега отивам да празнувам, а вие не забравяйте да споделите за вашите любими детски книги, защото и 1-ви юни не е далеко.

No comments:

Post a Comment