Tuesday 18 October 2011

Не е срамно да попиташ


Оби4ам да пи6а грамотно?
(Кристина Гочева)


     Времената на възрожденския правоговор и правопис безвъзвратно са отминали. Последният удар бе нанесен от интернет потребителите. Родната реч, омайна, сладка  е заменена от суровата бруталност на виртуалното общуване.
     Всеки пети по света е неграмотен, над шестдесет и седем милиона деца не посещават училище. На фона на тези данни България е сред отличниците по света. Но съгласете се- едно е да можеш да пишеш и четеш, друго е това да става грамотно.Кирилицата и нейният словоред са едно от нещата, които ни правят българи.Нека ги опазим!  
     Интернет си създаде  свой собствен език, в който гласните не са на почит.  Често  срещам „здр“ вместо „здравей“ и „бб“  вместо довиждане . Боде очите гъмжило от буквени грешки,тотално липсваща пунктоация, имена, започващи с малка буква .Понякога като чета ме хваща срам, че "бъдещето на България" не може да си напише името.Пише се  на латиница, а  вместо буквата „ч“ се ползва цифра“4”.
     Би било по- поносимо, ако всичко, което се напише в интернет, си остава там. Но уви- дори когато става въпрос за национални протести, безхаберието присъства. След събитията в Катуница навсякъде се огласяваше с думите: САБОДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!!
     Езикът дотолкова се е променил, че вече няма нищо общо с архаичните езикови правила, които се учат в училище. Например пълният член е изчезнал толкова отдавна в интернет форумите, че никой не си спомня дали изобщо някога го е имало. Всички „просветени” в тази тайнственост- грамотността сме изпитвали желание да поправим въпросния господин, госпожица, а дори и госпожа, защото да- неграмотоността не цари само сред младите(макар и там да е повече).  После обаче се спираме, защото знаем, че смисъл- няма.
     Много от хората смятат, че е така и така започнахме да пишем неграмотно, защо просто не узаконим тези промени. Тази удобна идея има за цел на промени правописа на българския език. Съществуват невероятни предложения в тази насока.
     Буквите "ч" и "ш" трябва да  отпадат от азбуката, понеже вече никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.Това е едно от предложенията с мното привърженизи, сред които не съм. Има предложение да отпада буквата "ъ", за да не се 4удим как се пи6е "малчание", "сагласна сам" и т.н.

    
Нуждаем ли се наистина от „й” ? „Същото е като ‘и’ само дето е кратко”-казват хората. Разхищение било за тази буква да има място на клавиатурата. Сами разбирате колко запознати са с бълграският език тези практично мислещи съграждани.
     Дразни силното навлизане на чуждици в езика. Особено в големите корпоративни компании си говорят един "български", в който преобладават английски думи с българско окончание - „ Прати ми по е-мейла рисърча, които си направил през уикенда.”
     Уникални неща могат да бъдат открити в мрежата, а най-добрият източник на бисери са безспорно форумите. Както аз така и вие ще се впечатлите от думите на второкласник, за когото българският автор Ран Босилек с лекота бива прекръстен на- Рамбо Силек.
     Позволете ми да дам и кратък урок, обясняващ най- често срещаната грешка по форумите, блоговете, дори на стените у фейсбука. „По” се пише с тиренце след него само когато е сравнителна степен: по-умен, по-смел, по-добър, по-щастлив. Във всички останали случаи "по" показва мястото на извършване на действието и не се пише с тире: по улицата, по главата, по земята. Такова чудо като по-главата няма, най-малкото защото не можеш да кажеш най-главата. Ако не вярвате на мен, питайте БАН, Катедрата по българистика или кого искате.
     Не е нужно да си патриот, за да уважаваш собствения си език и правопис.Нужно е да уважаваш себе си, защото ти се изразяваш чрез него. „Нe знам” се пише разделно за разлика от „неграмотен”! Не е срамно да попиташ, срамно е да не желаеш да се научиш. Написаното е огледало на автора!

No comments:

Post a Comment