Sunday 9 October 2011

А какво ли предстои...?

“ОБИ4АМ ДА ПИ6А ГРАМОТНО?”
(Дейвид Фарес)

В последно време ставаме свидетели как неграмотността се пропуска абсолютно безпрепятствено . Незнанието е заляло медиите, трибуната на парламента.Също и преподавателите правят груби грешки по време на работата си. Всеки ден от екрана известни личности, претендиращи за висока интелигентност, ни учат как да се изразяваме правилно, а заслушаме ли се внимателно в думите им, осъзнаваме,че самите те си нямат представа от граматика.
Да пишеш с латински бувки, да правиш синтез между английски и български в смисъла на изречението е  модерно.Да не пишеш грамотно на собствения си език, даже е и заразно. Повечето опити за коригиране на грешка се приема за обида или заяждане.Аз обичам да пиша грамотно,защото това е важно мерило за интелигентността на един човек.Според мен не бива да допускаме невежеството и безотговорността да заличат плодовете на нашите деди, които са усъвършенствали езика ни.
Грамотният човек има по-широк кръгозор, по-добре се ориентира в света. Грамотността не се засуква с майчиното мляко, не се получава наготово от интернет. За да е грамотен, човек не само трябна да е прочел много книги, но и да е вникнал в посланието им. Грамотност не означава само спазването на езикови правила, а и знания за света и човека, умение да се ориентираме в словесните изяви. А то, словото, може да е много коварно. Може както да ни каже истината за света, така и да ни зароби за глупава или антихуманна кауза. Грамотният човек ще успее да види същността зад думите - какъв е истинският смисъл на изказването, кой го прави, защо го прави...
Естествено, съществуват много важни глобални проблеми, които търпят по-спешно разглеждане. Но какво ли предстои след  явната неграмотност? Да останем с толкова беден речник,че да разчитаме единствено на езика на тялото? Нивото да се сведе до възклицания ? И като се мръкне, да не можем да общуваме, защото няма да се виждаме?Защо да държиш на езика си, днес се смята за дребнавост? За съжаление нямам точен отговор на този въпрос, но аз ще продължа с делото си да пиша грамотно и да почитам езика ни.

No comments:

Post a Comment