Monday 17 October 2011

Основи

"Оби4ам да пи6а грамотно?"
(Кремена Масарлиева)


Да поставиш основите на един език означава да подариш идентичност на един цял народ... Българският език е най-ранният документиран славянски език .Неговото създаване и усъвършенстване,за да стигне до тази си основна форма ,отнема много време и минава през различни периоди. През 862 година Константин-Кирил Философ създава ''Глаголица'',която бива приета от българския народ през 866 година,а по-късно бива заменена с ''Кирилица''.създадна през 10 век от византийските мисионери-Кирил и Методий.Преди няколко години у нас нашумя скнадал с австрийски професор Кронщайнер, който пледираше да приемем латиницата, тъй като кирилицата била "комунистическа" азбука. И защо комунистическа - защото на нея пишели в Съветска Русия. Кирилицата е българска азбука, създадена по нашите земи през 9 век, и преминала за употреба в Русия чрез български духовници едва след 10 век. Когато говорим за грамотност е недопустимо да не споменем имената на Солунските братя ,недопустимо е да не отбележим и пътя към българската култура .

Е ,българино ,разказал¸ на децата си кои са Кирил и Методий ....... Грамотността е самостоятелна единица,но тя разкрива човека.Защо да не следваме красотата на нашият език ,защо да заменяме тези красиви български думи с чужди... Навлизането на всички модерни технологии донесоха със себе си и популяризирането на латиница (един доста непознат институт...какъв език е това ,кой го говори,къде се говори,какво означава ....) много ,много въпроси,но без отговори !!! Влизайки в интернет пространството ние пишем на латиница ,но не осъзнаваме как прекарвайки часове по този на
чин,започваме да бъркаме изписването на думи на кирилица. Не само ,че обичам да пиша грамотно,аз обичам да мисля и да чета история,да бъда грамотна в собствената си държава, да зная кои сме ние ,кои сме били и с какво сме различни от останалите,с какво можем да се гордеем и кое е време да поправим.Книгите са богатсвото ,това са другите светове ,които можем да си позволим да опознаем ,изреченията,които ще прочетем може да бъдат пътят към по-доброто ,могат да бъдат пътя към приятел,безценният опит на някой преди нас,откритието направено преди
години,векове. Обичам да пиша грамотно и да давам пример на тези след мен,защото онова,което пиша днес може би ще се чете утре.
Езикът не е мода,нито временно явление.Той е богатство .
Колко страни имат собствена азбука...Като си отговорим на този въпрос можем да разберем колко богати сме ние българите всъшност.
Грамотността е смисъл да запазим онова,което намерихме,онова,което някой е оставил преди нас...Не бива да предаваме ценностите си ,като бъдем неграмотни и използваме езици ,които ни сливат с останалите .Не бива да позволяваме идентичността ни да бъде заличена и да се превърнем в един народ от всички други.
Жалко е,че в днешно време има все повече хора,които не умеят да пишат грамотно.Жалко е,че никой не се е обърнал към тях за да ги поправи ,за да им помогне.Недопустимо е да не се знаят дори основните правила за българския език,при положение,че всеки втори българин говори по два чужди езика.Дори не осъзнаваме как изучавайки другите ,ние разбираме,че не владеем родния ни език. Какъв парадокс нали????
Парадоксално,но истина ....шокираща истина .Четейки интернет публикации на различни места, съм забелязала ,че ако един потребител допусне грешка на английски език например се намират стотици други, които му посочват къде е сгрешил и дори обиждат неграмотността му.Това, което рядко виждам обаче е поправката по отношение на българските текстове ,дори напротив те биват копирани от една страница на друга без да се поправят Чудя се не им се занимава или просто не виждат грешката ....и се моля да е първото.....наистина.
Не е трудно да пишеш грамотно ,не е трудно да бъдеш просветен ,стига да поискаш да бъдеш такъв! Не е невъзможно да отделяме време за книгите ,защото никога не би били напразно.Книгите са нашите учители,които ни свързват със света .Те са онази глобална връзка към човечеството ,която е съществувала и преди,когато други връзки не са съществували, и сега наред с новаторските такива и занапред под каквато и да е форма.Модернизирането им само улеснява самите нас ,но всъщност те си остават същите.Аз ще продължавам да се образовам, защото това е най-голямата награда.Защото обичам да чета написаното грамотно!!!

7 comments:

  1. Страхотно е! ОБИЧАМ ТЕ, любов моя! :*

    ReplyDelete
  2. Супер е!!!

    ReplyDelete
  3. Oще една причина да се гордея с кака си! Oбичам те безкрайно много!!! :** ♥

    ReplyDelete
  4. Моите поздравления!

    ReplyDelete