Wednesday 19 October 2011

Забавни, нестандартни и грамотни


Оби4ам да пи6а грамотно?
(Чудомир Илиев)

Казваме, че обичаме да пишем грамотно, но смесваме цифри или символи с букви, латиница с кирилица, някои знаци дори визуализират думи. Голяма част от младите не познават правописа на Българския език. Медиите „популяризират“ неграмотното писане, за да привлекат младата аудитория, говорейки на техния език. Под призумцията на по-добър чат и по-интересен коментар в някой сайт, нарушаваме всякакви правила.
Всеки има право на избор. В случая или да сме грамотни,като се посветим на творението на Кирил и Методий, или да не сме и да се оставим на течението.
Всички искаме да сме модерни, а сред младите на мода е неграмотността. Все по-често в чатовете се използват цифри вместо букви, например „4“ вместо „ч“, „6“ вместо „ш“, „7“ вместо „т“. Символите и знаците също имат голяма роля в „интернет“ езика, например питанката олицетворява думата „защо“. Използването на емотикони е доста популярно сред младите, например „сърцето“ означава възклицателното изречение „Обичам те!“, усмивката с повдигната вежда има много значения, едното му е „Наистина ли ?“.
В училище учениците уж учат правилата на правописа, но в свободното си време не ги прилагат. Голяма част от символите и знаците, които използваме в интернет пространството, може да ни объркат по време на изпит и да допуснем правописна грешка. Аз дори си спомням, действителен случай, в който от много „чатене“ едно момче пишеше „шт“ вместо „щ“. Един правопис не се ограничава само до правилното писане на думите. Голяма част от учениците не знаят кога и къде се слагат запетаи в изреченията, точно затова и не слагат препинателни знаци в „чат“ съобщенията.
„Младите са бъдещето“ казва един човек. Явно медийте са убедени в същото. Голяма част от вестниците, списанията, билбордовете и новините се уповават на тази мисъл. Опитите да привлекат младата аудитория, са толкова крайни, че нарочно използват цифри вместо букви, символи и знаци вместо думи, по този начин са интересни на младите. В началото, до колкото помня, заглавията им бяха смешни, но граматически верни, пример за такова заглавие е „Народът избяга от страната си“. След това започнаха да иронизират писането с цифри, знаци, символи, като по този начин несъзнателно подкрепяха неграмотността, пример за това е и самото заглавие на есето. По този начин и стил на писане, медийте се харесват на младите, тъй като учениците използват „чат“ езика в свободното си време, като коментари в сайтове и интернет блогове. Някои може да кажат, че това са само учениците, е не се ли учим ние всички през целия си живот?
От друга страна, може и да продължаваме да „пи6ем грамо7но“. Какво му е лошото на това? Кой е казал, че е грешно? В „интернет“ езика, а защо не и в реалния живот, ще използваме съкращенията на думите, както се казва „ще се разбираме от половин дума“. Вместо „Обичам те!“ ще  казваме  „Сърце!“ или с ръце ще правим форма на сърце, за да изразим чувствата си. Трябва да станем и доста наблюдателни, защото докато говорим на някого и той повдигне вежда, все едно ни е попитал „Така ли?“, „Наистина ли?“, а може и да ни пита „Защо?“, ще трябва всеки сам да се досеща какво точно е имал в предвид събеседникът му с тази вежда. Тепърва ще усъвършенстваме „новата грамотност и комуникация“ между хората. Защо ни са и министри на културата, като ученик на тринайсет години може да измисли знак, означаващ сложно изречение с три определителни и шест допълнителни кратки изречения в него. Като цяло, да сме грамотни във варианта на Кирил и Методий, и във въображението на съвременните тинейджъри е сложно.
Богатството на един език се състои в многообразието и богатите възможности на изразяване на мисли и чувства. Младите хора са иновативни и търсят нови начини да бъдат различни, интересни, забавни, включително и нестандартни в изразяването си. Всичко това е прекрасно и може да се постигне, без да се преминава границата на грамотността. В противен случай, езикът на младите се превръща в смесица от различни символи, знаци, а защо не и звуци, далече от красотата на нашия език. Вярвам, че можем да бъдем млади, различни, забавни, нестандартни, интересни и в същото време грамотни.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Статията много ми хареса, но имам една малка забележка - думата "медия" в мн. ч. би трябвало да се пише "медии(те)", а не "медий(те).

    "формата медиа всъщност е за множествено число (лат. medium – ед.ч., media – мн.ч.) и заглавието “Медиа свят” би трябвало да се схваща като ’светът на медиите’."(http://bglog.net/Obrazovanie/9016)

    ReplyDelete