Friday 7 October 2011

Чудо на природата

„Оби4ам да пи6а грамотно”
 (Анита Николова)

Езикът! Какво чудно творение на природата е той! Още през IX век  българите, първи сред славяните, имат своя писменост, като двамата братя Кирил и Методий създават трети език в Европа. Днес отдавна това е забравено, а в сърцата ни не е останала и капка гордост, провокирана от този факт.
Езикът е моята гордост, тревога и болка. Всекидневно всички ние си служим с него. Пишем, говорим, мислим, а това доказва, че е жива система, която непрекъснато се изменя и допълва.  Езикът следва непрестанните промени в живота. С оглед на изучаването на чужди езици започват да се употребяват и много чужди думи, а те постепенно се наслагват и в езика. Това доказва, че промените са значими, като те засягат и писането на книжовен български език.
Оби4ам да пи6а грамотно! Това трябва да е девизът не само на учениците, а и на всички хора, защото езикът е общ за всички и не е редно правописът да бъде спазван единствено в училище. За съжаление хората не могат да осъзнаят какво значение има езикът за всички нас. Те го приемат за даденост, а това далеч не е така. Четенето и писането са двете занимания, които най-много развиват мисленето на хората. Ето защо е нужно всички ние да четем повече и да се стремим да говорим и пишем правилно. От една страна, това е проява на уважение към самите нас, а от друга, към езика.
Грамотното писане се превръща в много сериозен проблем в наши дни. Стряскащи са класациите затова колко неграмотно е българското население, но не само в  ученическа, а и в зряла възраст. Все по-тревожен е фактът, че учениците не пишат грамотно в клас, а какво ли остава за интернет пространството, където прекарват по-голямата част от времето си. Хората не правят разлика между писането на думи с “о” или “у”, “а” или “ъ”, а членуването се е превърнало в непосилна задача за по-голямата част от българския народ. За съжаление съвременните българи искат да покажат, че са в крак с модните тенденции на обличане и говорене, използвайки чужди думи, но не се замислят, че няма нищо по-ценно от това да са грамотни. За да пише един човек правилно, не е необходимо цял живот да се разхожда с речник в ръка, за да се консултира за онова, в което не е сигурен или не знае, а е нужно да усвои някои прости правила и да чете много книги, които да изградят от части и неговата езикова култура. Проблемът с грамотното писане е твърде сериозен, но наред с него трябва да прибавим и още един – интернет общуването. За съжаление то заема една голяма част от времето ни и същевременно с това служи за утвърждаване на едни от най-вредните ни навици, що се отнася до правилното писане на съвременен български език. В интернет пространството обичаме да пишем на латиница вместо на кирилица, дори заменяме букви като “ш”, “щ” с 6, а “ч” с 4. Така си създаваме една собствена графична система, с която си служим. Освен това обичаме и съкращенията –np” вместо “няма проблем” или “Oh, my God “ вместо “О, Боже мой”. И в тази мрачна картина е редно да добавя, че пунктуацията въобще липсва. Кой ли се сеща за точки и запетаи, след като не използва пълноценно всички букви от азбуката. Уви, това е реалността. Многократно употребих “за съжаление”, а това доказва, че проблемите, касаещи грамотното писане, са много. Като имаме предвид бързо развиващите се нови технологии, не бива да забравяме, че съществува тенденцията те още повече да се задълбочат, а това е сериозен проблем, тъй като касае бъдещето на езика, на който говорим и пишем.
Изкушенията пред нас са много, утре ще се удвоят. Това е безспорен факт. Ще има хора, които ще ни убеждават, че знанието няма значение, а ние не трябва да им вярваме! Ще има и такива, които ще твърдят, че грамотното писане е само за зубрачите, то тях не бива да слушаме. Важно е да бъдем такива, каквито сме и да се стремим да се развиваме непрекъснато, за да сме в крак с всичко около нас, което  не спи, а се движи, върти и променя. 
“Обичам да пиша грамотно” – трябва да го покажем на дело, а не да го говорим на думи. Нека това да бъде нашата ръководна цел, защото няма нищо по-ценно от това да си грамотен и добре образован. А дали си on-line или off-line, то бъди грамотен, защото така ще покажеш уважение към самия себе си и към езика!

No comments:

Post a Comment