Wednesday 19 October 2011

Убийството на Ш

Убийството на Ш
(Ева Широкова)

Беше много тъмно. Ш се движеше бавно. Всяко движение му причиняваше силна болка, която го прерязваше точно през средната черта. Беше му трудно, но той нямаше намерение да се отказва. И продължи напред.
Погледна вляво и средната му черта отново беше прерязана от силна болка. Там беше Той в пълния си блясък: Мистър 6 с големи 4ерни о4и и 6ирока блестя6та усмивка. На седалките зад него се бяха скупчили като гладни хиени всичките му приятели: LOL, ROFL, OMG, WTF, ROFLAPMP, PMSL, LMAO и всякакви други 4ат звезди, а зад тях в стройни редици се бяха наместили десетки емотикон4ета, които приличаха на хиперактивни дечица, навити на пружинки от вида „перпетуум-мобиле”.
Извърна бързо погледа си към седалките в дясно. Средната му черта потрепера от умиление. Там с изправени глави, сред тъмнина, седяха последните воини на българската азбука – Щ, Ю и Я. Но и тяхното време вероятно идваше...
Ш се добра до мястото си вдясно и седна безшумно. Отдавна беше толкова остслабнал, че дори полъхът на вятъра можеше да го убие. И това щеше да стане.
От високото място го изгледаха две жестоки пламтящи очи. Това беше той – неговият палач. SPAM. Господарят на света. Повелителят на десетки езици, хиляди азбуки и милиони букви. Краят... Той се беше появил не съвсем отдавна, но на Ш му се струваше, че винаги е бил тук. Първоначално никой не му обърна сериозно внимание и лека-полека SPAM се вмъкна в писането, в говоренете, а после и в мисленето на хората... Те хората отдавна ги нямаше, между другото. Защото се превърнаха в животни. Върнаха се в каменната ера и не оцеляха. Като че ли причината беше, че загубиха умението си да общуват помежду си. Първо забравиха да пишат, да четат, после и да говорят, накрая си замина и мисленето... Изгоря всичко грамотно и духовно. Спряха да се разбират помежду си и заживяха като единаци. Оказаха се накрая на природната хранителна верига. И бяха елиминирани от уж неразумните. Минало.
Ш предусещаше края, но не падна духом. Вярваше в това, което олицетворява. Вярваше, че някъде има оцелели, които един ден ще Я възродят - Грамотността. Защото след големите катаклизми идва период на възраждане. Или май това не беше сигурно – може да дойде и период на пълно унищожение. Историята помни и двете версии, разигравани неведнъж.
„За какво всъщност става дума?”, помислих си аз. „Кой е Ш и какво ще го убие?”. Нали все пак се опитвам да пиша грамотно, макар и да допускам грешки понякога. Но се опитвам. Сигурно не съм сама. Със сигурност не съм сама. Мога да изброя десетки приятели и познати, които обичат да пишат грамотно. Чакай, Ш! Не унивай, ето нииии...
Счупи се. Средната черта се пречупи и лека като перце падна на пода. Там лежаха всички останали – приятелите на Ш. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И, Й, К, Л, М, Н, О, П, Р, С, Т, У, Ф, Х, Ц, Ч - нетленните останки на благочестивата Грамотност. Ш се олюля, стори му се, че чува в далечината смях, но не беше сигурен – падна...
Не му се струваше – истина беше. Чуваше се смехът на оцелелите, които се задаваха от близкия хълм. А зад тях се разстла светлина.



4 comments:

  1. Някой хора взимате твърде на сериозно писането на латиница... Въпроса е защо? Давам за пример 99.999999% от форумите в България- във всички 99.999999% е забранено писането на латиница, значи остават социалните мрежи, skype, icq, msn и т.н. Какъв е проблема "чатейки" с някой "френд" да си пиша на латиница? В училище ни учат на 2 основни вида комуникация- формална и неформална! Всички изредени горе видове комуникация спадат към НЕформалното общуване! Така, че какъв ви е проблема на всички "грамотници" с латиницата!? Това е все едно да ме упреквате, че не спирам водата докато си мия зъбите!!! Я се съвземете малко и слезте на земята! Уважавам хората, които пишат на кирилица, но искрено ме дразнят хората, които с такива "изявления" се опитват да налагат социални клишета!

    ReplyDelete
  2. Здравейте, Румен!

    Прав сте - всеки има право да пише под каквато форма иска. Аз лично също използвам латиница понякога, съкращавам и използвам чуждици, правя грешки и ще продължавам да ги правя - приемам го за нормално.Но като цяло се стремя да употребявам езика грамотно - и когато пиша, и когато говоря.

    Нито поучавам, нито назидавам - само давам моята гледна точка. Така, както и вие го правите.

    Ева

    ReplyDelete
  3. http://www.bedavaoyunsitesi.net has a russian games

    ReplyDelete
  4. http://www.cross.bg/1333722

    ReplyDelete