Tuesday 18 October 2011

Неправилно

Неправилно
(Симеон Христов) 


Споменът за злощастното посещение в зоологическата градина не излизаше от главата му. Подобно на заострена показалка, срамът го пробождаше право в душата, но помагалото не бе размахвано от някой изнервен учител, а от най-обикновена малка маймунка. Цялото училище се бе струпало там, непосредствено след откриването на учебната година, а съучениците му от 8б, до един се намираха точно до него. Защо му трябваше да снима проклетото същество, а после да пише съобщение на съседа си: „Така си пати човек, щом понечи да се похвали!” - въздъхна наум Момчил и продължи да брои мухите из класната стая. Засега го дразнеха само те, ала щом приключеше урокът, съучениците му щяха отново да го захапят. Нямаха край подигравките им и той с трепет очакваше издънката на някой друг, та най-после да го оставят на мира. Непосредствено преди да удари звънецът, телефонът трепна в джоба му, но той побърза да го изключи. Пак някой го взимаше на подбив. Нелепата случка от зоопарка се превъртя в мислите и момчето се изпоти: Маймуната чевръсто издърпа апарата от ръката му и с игрив подскок се отдалечи на метър от решетката. После окуражавана от дружните викове на децата се зае да го изучава и някак си, успя да прочете започнатото от него съобщение. То гласеше: „ Zдравей Пепи! Пи6а ти от zоологи4еската градина, по слу4ай празника на София! 4естита у4ебна година….
Отговорът на косматия примат не закъсня. Той бързо се врътна и извади от къщичката зад себе си трийсетина дървени кубчета. Бяха достатъчно големи, та всички да видят изписаните по тях букви и срички на кирилица. После бозайникът го изгледа и безцеремонно изписа пред стъписания му поглед: „ Научи се да пишеш правилно! Нали затова ходим на училище?” Накрая ехидно се усмихна, подхвърли му телефона и невъзмутимо се прибра в жилището, въртейки с презрение червения си задник.
Засраменият ученик нямаше откъде да знае, че въпросната маймунка бе изучавала цяла година българския език, но за разлика от хорските деца, нейната ваканция започваше сега - през есента.

No comments:

Post a Comment