Monday 17 October 2011

Гордост

Оби4ам да пи6а грамотно?
(Мила Цанкова)



На някои хора им трябват три морета, за да се гордеят със страната си. На мен ми трябват тридесет букви. 
Защото езикът е тънката ципа, на която се държат почти отсечените ни корени. Той е разликата между това да пишеш есета и да пишеш есемеси. В него се крие истинската любов към България – не тази, която е на тениската ти, а тази, която е в сърцето. Когато се родят децата ти, словото ще бъде това, което ще ги успокоява и приспива. Първите думи, с които ще те наричат, ще бъдат на твоя роден език. Той е като очите – най-големият прозорец към света.
Но и той като тях трябва да бъде пазен. Нещо, което сме позабравили май напоследък. „Грамотност“ е някаква странна дума, която не сме чували, откакто се явихме на матура по български. Беснеем, когато в интернет ни пишат на „shliokavica“, и не се сещаме, че „незнам“ въобще не е по-вярно от „neznam“. А ако продължаваме в този дух, ще се превърнем в първия народ, който има писменост, но си няма език.
Затова, когато усетиш, че не си хващал химикалка от две седмици, когато осъзнаеш, че за работа боравиш по-често с английски, отколкото с български, или просто когато за пореден път се запиташ „накъде отива тази страна?“, спомни си едно – защо се казваш Иван, а не Джон.

No comments:

Post a Comment