Tuesday 4 October 2011

Измеренията на богатството

Разгръщането на идеята за грамотност обхваща полето на комуникации – обширна, заблатена местност, осеяна с плуващи? пясъци (виж как се наричат точно) и всевъзможни капани. Тук застава следващият ми Пръв – с меча на рационалността - разумен, полезен, целесъобразен и реалистичен като скала.



ОБИ4АМ ДА ПИ6А ГРАМОТНО?
(Кристиан Димитров)

  От създаването на азбуката до днес всеки пише с интерес. От писма, чат и новини, всеки желае да се осведоми.
               30 букви са ни подарени, за да използваме и да сме грамотно уредени. В ежедневието ни употребяваме стотици пъти едни и същи букви, подредени, словесно обогатени, в различни срички и думи. Комуникацията ни дава възможност да общуваме и контактуваме по различни начини и на различни места. Официалната или неофициалната кореспонденция са начин и стил на работа и ежедневие. Възможността да се изразяваме и пишем правилно и еднакво ни предоставя шанса да се разбираме помежду си и да говорим на един език.
               С внедряването и развитието на високите технологии, с напредването на кибернетиката и електронната търговия, с внедряването на нови уреди и успешния напредък на роботизацията и механизацията животът на човека се промени. Това е част от развитието на човечеството. Все повече подрастващи деца с всяко ново поколение се сблъскват с все по-развити технологии и един разговор и предаване на мисли чрез интернет се превръща в нов начин на общуване. Обозначени нови символи, общоприети сигли и имот-икони са нов стил и начин на живот. Усилието да се съхрани богатството на езика, символите и книжовната реч понякога губят надмощието си над новите общоприети „закони”. Пренебрегването на нормите на книжовния език би довело до анархия и нарушения в комуникацията, дори до банкови, финансови, търговски и правни грешки. Един грешен символ, буква или знак може да повлече след себе си до големи загуби в даден сектор на икономиката чрез препращане на електронно съобщение. Подобен род грешки са недопустими в биологията, военното разузнаване за подводни и надземни съобщения, в математиката и дори в медицината. Затова точното изписване, еднаквите стандарти, които се подценяват са разковничето и тайната на общуването.
               Светът става различен. Всичко около нас се променя. Но правописа и азбуката ни са най-голямото ни богатство и трябва да ги съхраним независимо от усилията ни. „Обичам да пиша грамотно” е гордостта и мотото на всеки българин. Това е и желанието на всеки да се интегрира и да бъдем един народ и едно цяло.

1 comment:

  1. Жалко, че малко хора се сещат за този тип богатство. Още по-малко, когато общуват в интернет. Надявам се да попаднат на написаното тук и да помислят дали са горди с грамотността :)

    ReplyDelete